Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Το λυκόφως του ΝΑΤΟ



Το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μόλις οικοδομήθηκε για το μικρό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τιερί Μεϊσάν / voltairenet.org / Επιμέλεια: Θεόδωρος Γ. Στεφανόπουλος / Περίληψη: Ο γνωστός συγγραφέας, πολιτικός σύμβουλος, πρόεδρος-ιδρυτής του Δικτύου Βολταίρος και της διάσκεψης Axis for Peace, αναπτύσσει ίσως το πιο κομβικό για τον πλανήτη θέμα,
αφού μία κατάρρευση του ΝΑΤΟ θα συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ.
Εδώ δημοσιεύουμε ένα κεντρικό απόσπασμα από το κείμενο του Τιερί Μεϊσάν, το οποίο υπάρχει ολόκληρο σε σύνδεσμο στο τέλος αυτού του κειμένου.
Η σχεδόν απεριόριστη γεωγραφική περιοχή της Συμμαχίας

Εάν το ΝΑΤΟ ήταν μια αμυντική συμμαχία, θα περιοριζόταν να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη της, αλλά αντ ’αυτού, διεύρυνε τη ζώνη γεωγραφικής επέμβασης του.
Διαβάζοντας το τελικό ανακοινωθέν της Βαρσοβίας, παρατηρούμε ότι παρεμβαίνει στα πάντα: από τη Κορέα, -όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη υπογράψει ειρήνη με τη Λαϊκή Δημοκρατία- έως την Αφρική, όπου το Πεντάγωνο ελπίζει πάντα να εγκαταστήσει το AfriCom-.
Το μόνο μέρος του κόσμου που του διαφεύγει είναι η Λατινική Αμερική, αποκλειστική ζώνη της Ουάσιγκτον («Δόγμα Μονρόε»). Παντού αλλού, οι υποτελείς του Πεντάγωνου παρακαλούνται να στείλουν τα στρατεύματά τους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του άρχοντα τους.
Η Συμμαχία είναι σήμερα μέρος όλων των πολέμων. Ήταν εκείνη που συντόνισε την πτώση της Λιβύης, το 2011, μετά τη διαμαρτυρία του διοικητή του AFRICOM, στρατηγού Κάρτερ Χαμ, κατά της χρήσης της Αλ Κάιντα για την ανατροπή του Μουαμάρ αλ-Καντάφι.
Είναι πάλι αυτή που συντονίζει τον πόλεμο εναντίον της Συρίας μετά την εγκατάσταση της Συμμαχικής Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων το 2012 στη Σμύρνη, Τουρκία.
Σταδιακά, μη ευρωπαϊκά κράτη εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, με διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής. Τα τελευταία είναι το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, που το καθένα διαθέτει ένα γραφείο στην έδρα του ΝΑΤΟ από τις 4 Μαΐου.

Τι είναι σήμερα η Συμμαχία

Κάθε κράτος μέλος καλείται να εξοπλίζεται για να συμμετάσχει στους μελλοντικούς πολέμους και να αφιερώσει το 2% του ΑΕΠ του, αν και στην πραγματικότητα βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το στόχο. Τα όπλα αυτά, αφού πρέπει να είναι συμβατά με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, κάθε κράτος παρακαλείται να τα αγοράσουν από την Ουάσιγκτον.
Βέβαια, υπάρχουν ακόμα εθνικές παραγωγές όπλων, αλλά όχι για πολύ καιρό. Έτσι, τα τελευταία είκοσι χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει ωθήσει συστηματικά να καταστραφούν τα στρατιωτικά αεροναυπηγικά εργοστάσια των κρατών μελών της, εκτός αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων σε ασυναγώνιστη τιμή, το F-35 Joint Strike Fighter. Όλα τα κράτη το παρήγγειλαν και έκλεισαν τα δικά τους εργοστάσια.
Είκοσι χρόνια αργότερα, το Πεντάγωνο δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει ένα από αυτά τα αεροπλάνα για όλες τις δουλειές και αναγκάζεται να παρουσιάζει αυτοσχεδιασμένα μεταμορφωμένα F-22 στις εκθέσεις όπλων. Οι πελάτες συνεχώς ενοχλούνται για επιπλέον χρηματοδότηση των ερευνών, ενώ το Κογκρέσο μελετά την αναβίωση της παραγωγής παλαιότερων αεροσκαφών, διότι, κατά πάσα πιθανότητα, το F-35 δεν θα δει ποτέ την ημέρα.
Το ΝΑΤΟ ως εκ τούτου λειτουργεί ως επιχείρηση εκβιασμού: όσοι δεν πληρώνουν θα αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας ωθήσει τους συμμάχους τους να εξαρτώνται από τη στρατιωτική τους βιομηχανία, σταμάτησαν να την τελειοποιήσουν.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αποκαταστήσει τη βιομηχανία όπλων της και η Κίνα είναι έτοιμη να το επιτύχει. Ήδη ο ρωσικός στρατός ξεπέρασε το Πεντάγωνο στο συμβατικό πεδίο. Το σύστημα που ήταν σε θέση να αναπτύξει στα δυτικά της Συρίας, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Καλίνινγκραντ δίνει τη δυνατότητα να αναστείλει τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επιτήρηση σε αυτές τις περιοχές. Και στο αεροναυπηγικό πεδίο, παράγει ήδη αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων ικανά να κάνουν να ζηλεύουν οι πιλότοι της Συμμαχίας. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, αναμένεται επίσης να ξεπεράσει το ΝΑΤΟ στο συμβατικό πεδίο μέσα σε δύο χρόνια.
Οι Σύμμαχοι παρακολουθούν συνεπώς την εξασθένηση της Συμμαχίας, η οποία είναι επίσης και δική τους, χωρίς να αντιδράσουν, με εξαίρεση του Ηνωμένου Βασίλειου.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ: http://www.voltairenet.org/article192831.html


Σχετικά Άρθρα

Από το Blogger.