Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Τα μυστικά του Παρθενώνα –Ντοκιμαντέρ. Με την ευχή της ολικής αναστήλωσης!






Νίκος Γ. Καπετάνης: Κείμενο / Επιμέλεια παρουσίασης

Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό έργο της ανθρωπότητας, αν αναλογιστούμε ότι βασιζόταν στις αναλογίες του ανθρωπίνου σώματος και σε ένα συλλογικό πνεύμα υπέρτατης ευφυΐας
του οποίου οι συλλήψεις αγγίζουν την υπερφυσική μαθηματική αρμονία, σοφία και τελειότητα. Αυτές τις αποθεωμένες συλλήψεις καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο και παρουσιάζει η PBS (Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Αμερικής, με έδρα τη Βιρτζίνια) με τίτλο: "Secrets of the Parthenon" (Τα μυστικά του Παρθενώνα) αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίον χτίστηκε ο μοναδικός στον πλανήτη Παρθενώνας. Έτσι αποτυπώνει τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την αναστήλωση του, η οποία γίνεται από τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου.
Οι δυσκολίες αυτού του έργου είναι τεράστιες, γιατί ο 20. 000 τόνων ναός ο οποίος σμιλεύτηκε από 200 περίπου διαφορετικές σμίλες και από εκατοντάδες τεχνίτες μαρμάρου είναι ένα μνημείο με συν-αρθρωτά μέλη που φτάνουν σε αριθμό τα 70.000 κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό σε σχήμα και όγκο και ταιριάζει αποκλειστικά σε μία μόνο θέση. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι, πριν ξεκινήσει ο τελευταίος τριαντάχρονος κύκλος αναστηλώσεων, πάμπολλα από αυτά τα κομμάτια βρίσκονταν ως θραύσματα επί γης, ενώ πολλά από τα τοποθετημένα επί του ναού ήταν σε λάθος θέση εξαιτίας προηγούμενων λανθασμένων αναστηλώσεων.
Η PBS παρακολουθεί τους επιστήμονες με επί τόπου κινηματογράφηση και ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ με εκπληκτικά γραφικά που έγιναν στα στούντιό της. Έτσι, μπορεί κανείς να διεισδύσει στα ουσιαστικά στοιχεία του ιερού βράχου της Ακροπόλεως και του μοναδικού Παρθενώνα.
Είναι γνωστό ότι τα πάντα στον Παρθενώνα είναι καμπυλόγραμμα. Δεν είναι όμως τόσο γνωστό το ότι η περίφημη πια Καμπύλη της Έντασης στους κίονες είναι πολύ ελαφρά σχεδόν αδιόρατη. Για να την πετύχουν οι αρχιτέκτονες του ναού χρειάστηκε να εντάξουν σχεδιαστικά αυτούς τους κίονες σε έναν κύκλο ο οποίος έπρεπε να έχει την απίστευτη ακτίνα του 1,5 χιλιομέτρου. Γι’ αυτό μιλήσαμε πιο πάνω για «συλλήψεις του αγγίζουν την υπερφυσική μαθηματική αρμονία, σοφία και τελειότητα.»

Απολαύστε το εκπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας και γνωρίστε «Τα μυστικά του Παρθενώνα».


***


Σχετικά Άρθρα

Από το Blogger.